Dr Mehari's sister, Coffee Ceremony, 29/07/2012 |
The coffee ceremony typifies Ethiopian hospitality. An invitation to attend a ceremony is a mark of friendship or respect- though it is not an event for those in a hurry!
The ceremony begins with freshly cut grass being scattered on the ground “to bring in the freshness and fragrance of nature”. Nearby there is an incense burner smoking with etan (gum). The host sits on a stool before a tiny charcoal stove.
First of all coffee beans are roasted in a pan. As the smoke rises, it is considered polite to draw it towards you, inhale it deeply and express great pleasure at the delicious aroma. Next the beans are ground up with a pestle and mortar; the beans are then brewed up with water in a pan. When it is finally ready, the coffee is served in tiny china cups with at least three spoonfuls of sugar. At least three cups of coffee must be accepted. The third in particular is considered to bestow a blessing. Cups should always be accepted, even if you only have a sip. Sometimes popcorn is passed around. It should be accepted with two hands extended and cupped together.
(From the Lonely Planet guide “Ethiopia and Eritrea”, 2003.)
Ethiopia is the birthplace of coffee, where it was discovered in the 14th century by a goatherd who noticed that his goats were very lively after eating red berries- the cherries of the coffee!
Coffee Ceremony at Wukro Hospital, 03/08/12 |
Coffee Ceremony at Wukro Hospital, 03/08/12 |
La ceremonia del café tipifica la hospitalidad etíope. Una invitación para asistir a una ceremonia es una señal de amistad o respeto, pero no es un evento para los que tienen prisa!
La ceremonia comienza con el esparcimiento de hierba recién cortada por el suelo "para traer la frescura y la fragancia de la naturaleza". Cerca hay un quemador de incienso. El anfitrión se sienta en un taburete ante una pequeña estufa de carbón.
En primer lugar se tuestan los granos de café en una sartén. A medida que el humo se eleva, se considera de buena educación llevar la sartén hacia el invitado para que inhale profundamente y halague el delicioso aroma del café. A continuación se muelen los granos con un mortero y se echan en la sartén con agua. Cuando está listo se sirve el café en pequeñas tazas de porcelana con un mínimo de tres cucharadas de azúcar. Se deben aceptar, por lo menos, tres tazas de café. La tercera, en particular, se considera como dar una bendición. Se deben aceptar las tazas siempre, incluso aunque solo se beba un sorbito. A veces se sirven con él palomitas de maíz, que deben aceptarse con las dos manos extendidas y unidas.
Etiopía es la cuna del café. En el siglo XIV un pastor de cabras se percató de que estas estaban muy animadas después de comer las bayas rojas del café!
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